Tro, håb og fibromyalgi

Møllerdag ....


Møllerdag .....

 

Møllerdag ….

 

I dag har det været møllerdag. Jeg har her op til december gang i en masse prøvebagninger, så nu var stort set alle melbøtter tomme. Det var på høje tid, at få fyldt op - især af rug og spelt, da det snart er på tide at bage rugbrød.

Jeg føler mig meget privilegeret. Tænk at have egen mølle! Ikke verdens største, ikke verdens smukkeste med store vinger, der drives rundt af vinden. Men en lille mølle, som kan male til vores behov, og som på trods af sin størrelse og manglende vinger, alligevel udstråler sin egen gedigne skønhed. Vi gav os selv og hinanden den lille kornmølle med valse i julegave sidste år. Og hvor har vi bare megen glæde af den.

Vi valser alle vores havregryn, vi maler alt vores mel selv, og vi laver vores egne knækkede kerner. Havre, spelt, rug, kamut (kæmpedurum), emmer, enkorn, boghvede og ris. Ved næste levering skal jeg også have byg.

Jeg bager alt vores brød, alle boller og alle kager selv. Af fuldkornsmel. Ikke bare tilsat fuldkornsmel, men 100% fuldkornsmel med fibre, kim og alle næringsstoffer bevaret.

Det er helt fantastisk at mærke, dufte og smage den forskel nymalet fuldkornsmel giver, både i æltningen, under hævningen, ved bagningen og ikke mindst på bordet.

Almindeligt butiksmel er lavet for at tjene penge – så mange som muligt. Gennem årtier er kornet blevet udvalgt efter udbytte. Jo mere korn, desto bedre indtjening – men desværre også lavere næringsindhold. Stort set alt korn til udsåning bejdses – det vil sige, at kornet behandles med kemiske midler allerede inden, det kommer i jorden. Mens kornet vokser, sprøjtes typisk mod ukrudt i marken og med vækstfremmere samt mod skadedyr og sygdomme. Lige før høst sprøjtes igen – denne gang med glyphosatholdige sprøjtemidler (f.eks. Roundup) – grunden til denne sprøjtning er at få kornet til at modne ensartet, rejse sig, så høsten optimeres, samt at slå ukrudt ihjel.  Det er jo tankevækkende, at korn, et basisprodukt, som i virkelig mange sammenhænge indgår i vores kost, sprøjtes med et stof, glyphosat, som af WHO er sat på listen over kræftfremkaldende stoffer.  

Heldigvis findes der endnu ildsjæle, som forsøger at fremavle de gamle kornsorter uden brug af kemi. Disse gamle kornsorter har vist sig at indeholde flere næringsstoffer og være lettere at fordøje end den konventionelle hvede, som gennem den måde, den er blevet forædlet på, har mistet en stor mængde af de gode næringsstoffer.

Jeg undrer mig over, at bejdsning og sprøjtning er så udbredt, og jeg undrer mig over, at kendskabet til, hvordan almindeligt konventionelt korn til både fødevarer og foder dyrkes, ikke udbredes mere, så ganske almindelige forbrugere kan få bedre mulighed for at træffe sundere valg og give både sig selv og deres børn en kost uden pesticider og sundhedsskadelige stoffer og samtidig også træffe et bedre valg med tanke på miljøet og vores klodes fremtid.

Jeg har truffet mit valg – jeg har simpelthen ikke almindeligt hvedemel i huset, ikke engang økologisk hvedemel. Det har jeg ikke haft i flere år. Jeg bruger spelt, svedjerug, emmer, enkorn og kamut, korn af gamle kornsorter, som jeg selv maler, og jeg bruger fuldkornsrismel og fuldkornsboghvedemel, som jeg også selv maler. På den måde bliver kimen med alle næringsstofferne malet med, og kliden med alle de sunde fibre bliver en del af melet. Altid økologisk – som regel også biodynamisk.

Og før jeg fik min egen mølle købte jeg økologisk og stenmalet mel. Mel malet på samme måde som min egen lille mølle nu gør det. Den eneste forskel er, at jeg nu altid har friskmalet mel til rådighed, samt at jeg kun sjældent sigter mit mel.

I dag har jeg fået fyldt mine melbøtter. Jeg er klar til mere bagning og til flere eksperimenter i kategorien plantebaseret julebag med fuldkornsmel.  Forhåbentlig kommer der snart opskrifter, jeg kan dele her på siden.

Tak fordi du læste med – jeg ønsker dig en god dag.

Merete.